Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ. Повод

...
Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ. Повод
Коментари Харесай

Джамбазки възмутен от Алабаковски, пита ЕК ще се намеси ли

Ангел Джамбазки с въпроси до Европейска комисия по отношение на антибългаризма в РСМ. Повод за следващото запитване на евродепутата от ВМРО е скандално изявление на подпалвача на Българския културен клуб в Битоля.

С тази позиция излезе съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки по мотив изявление на Ламбе Алабаковски, че е благополучен, че е запалил българския културен клуб в Битоля. Припомняме, че предишното лято клубът беше подложен на тенденциозен палеж, а нападателят получи най-ниската присъда - шест месеца условно. Днес същият нападател декларира обществено, че е горделив със своето действие и не изпитва никаква виновност.

По тази причина Ангел Джамбазки лично алармира Европейската комисия и слага на нейното внимание няколко значими въпроса, свързани с актуалната обстановка в Република Северна Македония. Предвид напъните на Комисията да се бори с всеки тип дискриминация, българският представител в Европейския парламент насочва към институцията следните въпроси:

1. Какво счита Европейската комисия за правната глоба за закононарушения, осъществени от ненавист в Република Северна Македония?

2. Как Европейската комисия счита да включи гаранция за правата на българите и българските културни институции в преговорната рамка на Република Северна Македония, както и в бъдещите отчети по отношение на напредъка на същата?

3. Предвид зачестилите набези против българи и български културни институции, какво е положението на върховенството на закона в Република Северна Македония съгласно Европейската комисия?

В писмото си до Комисията Джамбазки напомня още нападенията над българи и български културни институции в Република Северна Македония от последната една година и упорства за реакция от страна на европейските институции.

Ангел Джамбазки излезе и с позиция във връзка със скандалното изявление на нападателя над българския културен клуб в Битоля. Той разяснява, че думите на подпалвача са резултат от огромните отстъпки пред македонизма.

Един терорист, презрян страхливец получава опция да се гордее със „ сите усеща, патриотски “ и да всява ненавист към българите в Македония. Години наред антибългарска агитация, фалшификации за татари, окупатори и впрочем неистини в просветителната система водят до този радикализъм на промитите мозъци. Затова нашата битка е да спрем дискриминирането над българите, да върнем тяхното достолепие и независимост. Защото Македония е, била е и ще бъде българска. Това е истината и ние няма да отстъпим и милиметър от нея, разяснява още съпредседателят на ВМРО.

Алабаковски взе участие в македонски подкаст, а съответното удовлетворение от палежа на клуба в Битоля бяха казани към 10 мин. преди края на самото изявление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР